Mirena

Neplodnosť

Popis je aktuálny 5.3.2015

  • Latinský názov: Mirena
  • ATX kód: G02BA03
  • Účinná zložka: Levonorgestrel (levonorgestrel)
  • výrobca: Bayer Schering Pharma AG (Nemecko, Fínsko)

štruktúra

I intrauterinné zariadenie obsahuje:

  • levonorgestrel- 52 mg;
  • polydimetylsiloxánový elastomér - 52 mg.

Forma vydania

Vnútromaternicové Mirena terapeutický systém je biely alebo takmer biely hormonálne elastomérovou jadro umiestnené na T-tela a pokrytý nepriehľadným membránou, ktorý slúži ako aktívnu zložku aktívny výstup regulátora. Telo v tvare T je vybavené slučkou na jednom konci s pripojeným závitom na odstránenie špirály a dvoch ramien. Systém Mirena je umiestnený v trubici vodiča a neobsahuje viditeľné nečistoty. Liečivo sa dodáva v sterilných blistroch z polyesteru alebo materiálu TYVEK v množstve 1 kus.

Farmakologický účinok

Intrauterinný systém alebo jednoducho Navy Mirena je farmaceutický prípravok založený na levonorgestrela, ktorý sa postupne uvoľňuje do dutiny maternice, vyvíja a lokálny progestačný účinok. Vzhľadom na účinnú zložku terapeutického činidla sa znižuje citlivosť estrogénu a progesterónových receptorov endometria, čo sa prejavuje silným antiproliferatívnym účinkom.

Zaznamenávajú sa morfologické zmeny vnútorného plášťa maternice a slabá lokálna reakcia na cudzorodé teleso v jeho dutine. Sliznica cervikálneho kanála je silne zhutnená, čo zabraňuje prenikaniu spermií do maternice a inhibuje motorické schopnosti jednotlivých spermií. V niektorých prípadoch je tiež zaznamenané potlačenie ovulácie.

Použitie Mireny postupne mení charakter menštruačné krvácanie. V prvých mesiacoch užívania vnútromaternicového zariadenia v dôsledku inhibície proliferácie endometria môže dôjsť k zvýšeniu výtoku špinenia z krvi pošvy. Keď sa vyvíja farmakologický účinok terapeutického činidla, keď expresná supresia proliferačných procesov dosiahne maximum, dochádza k časnému megabilizovanému krvácaniu, ktoré sa často mení na oligo a amenorea.

Za 3 mesiace po začiatku užívania MIRENA sa menštruačná krvná strata u žien zníži o 62-94% a po 6 mesiacoch o 71-95%. Takáto farmakologická schopnosť zmeniť charakter krvácania z maternice sa používa na liečbu idiopatická menoragia v neprítomnosti hyperplastických procesov v plášti ženských pohlavných orgánov alebo pri mimoriadnych genitálnych stavoch, ktorej integrálnou súčasťou je patogenéza hypocoagulation, Keďže účinnosť lieku je porovnateľná s chirurgickými metódami liečby.

Farmakodynamika a farmakokinetika

Po zavedení vnútromaternicového systému začne farmaceutický prípravok okamžite pôsobiť, čo sa prejavuje postupným uvoľňovaním levonorgestrel a jeho aktívnu absorpciu, ktorú možno posudzovať zmenou koncentrácie v krvnej plazme. rýchlosť uvoľňovanie aktívnej zložky je spočiatku 20 μg denne a postupne klesá, pričom po 5 rokoch dosiahne 10 μg za deň. Hormonálna špirála Mirena vytvára vysoká lokálna expozícia, ktorý poskytuje gradient koncentrácie účinnej látky v smere od endometria k myometriu (koncentrácia v stenách maternice sa mení viac ako 100 krát).

Prichádzajúc do systémovej cirkulácie, levonorgestrel komunikuje s Srvátkový proteín krv: 40 až 60% účinnej látky sa viaže nešpecificky bielkovina, a 42 až 62% účinnej zložky - konkrétne selektívnej nosič pohlavných hormónov SHGGG. Asi 1-2% dávky je prítomné v cirkulujúcej krvi ako voľný steroid. Počas použitia terapeutického činidla sa koncentrácia SHBG znižuje a zvyšuje sa voľná frakcia, čo naznačuje nelinearitu farmakokinetickej schopnosti liečiva.

Po zavedení Mirnyho IUD do dutiny maternice, levonorgestrel v krvnej plazme sa deteguje po 1 hodine a maximálna koncentrácia sa dosiahne po 2 týždňoch. V klinických štúdiách sa preukázalo, že koncentrácia aktívnej zložky závisí od telesnej hmotnosti ženy - pri nízkej hmotnosti a / alebo pri vysokej koncentrácii SHBG je množstvo hlavnej zložky v plazme vyššie.

levonorgestrel metabolizované izoenzým CYP3A4 na konečné produkty metabolizmu vo forme konjugovaných a nekonjugovaných 3-alfa a 5-beta-tetragidrolevonorgestrela, po ktorom sa vylučuje cez črevo a cez obličky s koeficientom vylučovania 1,77. V nezmenenej podobe sa aktívna zložka vylučuje len v stopových množstvách. Celkový klírens biologickej látky Mirena z krvnej plazmy je 1 ml za minútu na kilogram hmotnosti. Polčas je približne 1 deň.

Indikácie na použitie

  • antikoncepcie;
  • idiopatická menoragia;
  • endometrióza;
  • maternicové fibroidy;
  • preventívnej liečby hyperplázia endometria pri vykonávaní hormonálnej substitučnej liečby.

Špirála Mirena - kontraindikácie

Absolútne kontraindikácie pre použitie hormonálnej špirály:

  • tehotenstvo;
  • zápalové ochorenia panvových orgánov;
  • popôrodná endometritída;
  • infekčný proces v dolných častiach močového systému;
  • septický potrat v histórii za posledné tri mesiace;
  • zhubný novotvary maternica alebo krk;
  • cervicitída;
  • tuberkulóza ženský reprodukčný systém;
  • krvácanie z maternice neznámeho pôvodu;
  • cervikálna dysplázia;
  • hormonálne závislých nádorových novotvarov;
  • vrodené alebo získané anomálie anatomickej a histologickej štruktúry maternice;
  • akútne ochorenie pečene;
  • zvýšená citlivosťna farmakologické zložky vnútromaternicového zariadenia.

Patologické stavy, ktoré môžu komplikovať používanie vnútromaternicového zariadenia levonorgestrel:

  • popôrodné obdobie od 48 hodín do 4 týždňov;
  • hlboká žilová trombóza;
  • benígne trofoblastické ochorenie;
  • rakoviny prsníka v prítomnosti alebo v anamnéze počas posledných 5 rokov;
  • pľúcna embólia;
  • syndróm získanej imunodeficiencie;
  • vysoká pravdepodobnosť pohlavne prenosných infekcií;
  • aktívna pečeňová patológia (napríklad, akútna vírusová hepatitída, dekompenzované cirhózaa tak ďalej).

Nežiaduce účinky Mireny

Zmeny v menštruačnom cykle

Vedľajšie účinky IUD by mali začať zmeny charakteru a cyklu menštruačného krvácania, pretože sa prejavujú oveľa častejšie ako iné nepriaznivé účinky terapeutických opatrení. Takže trvanie krvácania sa zvyšuje u 22% žien a nepravidelnej maternice krvácanie sú zaznamenané v 67% pri zvažovaní prvých 90 dní po inštalácii spoločnosti Mirena. Frekvencia týchto javov sa postupne znižuje, pretože hormonálna špirála s časom uvoľňuje menej účinnej látky a do konca prvého roku je 3% a 19%. Avšak počet prejavov iných porúch menštruačného cyklu sa zvyšuje - do konca prvého roka amenorea sa rozvíja v 16% a zriedkavo krvácajúce u 57% pacientov.

Ďalšie vedľajšie účinky

  • Zo strany imunitný systém: kožná vyrážka a svrbenie, žihľavka, angioedém.
  • Zo strany nervový systém: bolesť hlavy, migrény, Depresívna nálada až do depresie.
  • Vedľajšie účinky z reprodukčného systému a mliečnej žľazy: vulvovaginitída, izolácia od genitálneho traktu, infekcia panvových orgánov, bolestivú menštruáciu, bolesť v prsných žľazách, vyhostenieintrauterinné zariadenie, ovariálne cysty, perforácia maternice.
  • Zo strany gastrointestinálny trakt: bolesť brucha, nevoľnosť.
  • Dermatologické poruchy: akné, nadmerné ochlpenie,alopécia.
  • Zo strany kardiovaskulárneho systému: zvýšený krvný tlak.

Intrauterinná špirála Mirena: návod na použitie (metóda a dávkovanie)

Všeobecné ustanovenia o užívaní drog

Kontraceptívna látka Mirena sa aplikuje priamo do maternicovej dutiny, kde má 5-ročné farmakologické účinky. Miera uvoľnenia aktívnej hormonálnej zložky je 20 μg denne na začiatku používania intrauterinného zariadenia a postupne klesá na úroveň 10 μg za deň po 5 rokoch. Priemerná miera eliminácie levonorgestrel v priebehu liečebného cyklu je približne 14 mikrogramov za deň.

K dispozícii je špeciálna indikátor účinnosti antikoncepcie, čo odráža počet tehotenstiev u 100 žien počas užívania antikoncepcie. Pri správnej inštalácii a dodržiavaní všetkých pravidiel používania vnútromaternicového zariadenia, index Pearl pre spoločnosť Mirena je asi 0,2% na 1 rok, zatiaľ čo rovnaký údaj za 5 rokov - 0,7%, čo vyjadruje veľmi vysokú účinnosť tejto metódy antikoncepcie (pre porovnanie: kondóm Pearl index je v rozmedzí 3,5 až 11% %, a pre chemické látky, ako sú spermicidy - od 5% do 11%).

Inštalácia a odstránenie vnútromaternicového systému môže sprevádzať bolesť v dolnej časti brucha, mierne krvácanie. Manipulácia môže tiež spôsobiť synkopu v dôsledku vaskulárno-vagálnej reakcie alebo konvulzívneho záchvatu u pacientov epilepsie, preto môže byť potrebné použiť lokálnu anestéziu ženských pohlavných orgánov.

Pred inštaláciou lieku

Odporúča sa inštalácia špirály vnútromaternicového zariadenia iba lekár, ktorá má skúsenosti s prácou s týmto typom antikoncepcie, pretože sa vyžadujú povinné aseptické podmienky a vhodné lekárske znalosti o anatómii žien a práca s farmaceutickým prípravkom. Priamo pred inštaláciou je potrebné vykonať všeobecné a gynekologické vyšetrenie, aby sa eliminovalo riziko pokračovania v používaní antikoncepcie, tehotenstva a choroby, ktoré pôsobia ako kontraindikácie.

Lekár musí určiť polohu maternice a rozmery jej dutiny, pretože správne usporiadanie systému Mirena zabezpečuje rovnomerný vplyv aktívnej zložky na sliznice maternice, čo vytvára podmienky pre maximálnu efektivitu.

Pokyn pre Mirenu pre zdravotnícky personál

Vizualizujte cervix pomocou gynekologických zrkadiel, liečte ho a vagínu s antiseptickými roztokmi. Uchopiť hornej krčnej pery kliešte a trakcie opatrný narovnať krčka maternice, pozície opraviť lekárske nástroje k manipulácii s uzatváracím inštalovaním vnútromaternicového telieska. Pomaly tlačí materskému trubicu telesné dutiny maternice na dno, na určenie smeru kanála krčka maternice a presnú hĺbku dutiny, paralelné, s výnimkou možných anatomických stien, zrasty, submukóznych maternice alebo inými prekážkami. Ak je cervikálny kanál úzky, odporúča sa na jeho rozšírenie použiť lokálny alebo vodivý typ anestézie.

Skontrolujte sterilný obal liekom za integritu, potom ho otvorte a dostanete intrauterinné zariadenie. Posuňte posúvač do najvzdialenejšej polohy tak, aby bol systém nasatý do vodičovej rúrky a stal sa tvarom malej tyče. Pridržte posúvač v rovnakej polohe a umiestnite horný okraj indexového krúžku v súlade s predtým meranou vzdialenosťou k spodnej časti maternice. Opatrne zatlačte vodič cez cervikálny kanál, kým krúžok nie je približne 1,5-2 cm od cervixu.

Po dosiahnutí požadovanej polohy spirály pomaly posuňte posúvač na značku úplného otvorenia horizontálnych závesov a počkajte 5-10 sekúnd, kým sa systém nestane tvarom T. Posuňte vodič do základnej polohy, ako to indikuje úplný kontakt indexového krúžku s cervikom. Pri zachovaní vodiča v tejto polohe uvoľnite liečivo najnižšou možnou polohou posúvača. Opatrne odstráňte vodič. Rezané vlákna nakrájajte na 2-3 cm, začínajúc od vonkajšieho hrdla maternice.

Odporúča sa potvrdiť správne umiestnenie ultrazvuku ihneď po manipulácii s prípravkom Mirren. Opätovné vyšetrenie sa vykonáva po 4-12 týždňoch a potom raz za rok. V prítomnosti klinických indikácií by sa malo pravidelne vykonávať gynekologické vyšetrenie a overovanie správnej polohy špirály funkčnými metódami laboratórnej diagnostiky.

Odstránenie vnútromaternicového zariadenia

Mirena musí byť odstránená po piatich rokoch po inštalácii, pretože účinnosť terapeutického činidla je po tomto období výrazne znížená. V lekárskej literatúre sú opísané aj prípady nepriaznivého účinku včasného neodstráneného vnútromaternicového zariadenia s vývojom zápalových ochorení panvových orgánov a niektorých ďalších patologických stavov.

Extrahovať liečivo by malo prísne dodržiavať aseptické podmienky. Odstránenie Mireny je úhľadný úsek pre závitky zachytené špeciálnymi gynekologickými kliešťami. Ak vlákna nie sú viditeľné a vnútromaternicové zariadenie je hlboko v telesnej dutine, môže sa použiť trakčný hák. Môže tiež vyžadovať rozšírenie cervikálneho kanála.

Po odstránení Mirena liek by mal kontrolovať systém pre svoje celistvosti, pretože v niektorých situáciách môže byť separácia hormonálne elastomérovou jadro alebo pošmyknutia na ramenách telesa v tvare písmena T. Existujú popísané patologické prípady, keď takéto komplikácie odstránenia vnútromaternicového zariadenia vyžadovali ďalšiu gynekologickú intervenciu.

predávkovať

Pri správnom používaní a dodržiavaní všetkých pravidiel na nastavenie vnútromaternicového zariadenia predávkovanie farmaceutického prípravku je nemožné.

interakcie

Farmaceutické induktory enzýmov, najmä biologických katalyzátorov zo systému cytochróm P 450, ktoré sa podieľajú na metabolickej degenerácii liekov, ako sú antikonvulzíva (fenobarbitalu, fenytoín, karbamazepín) a antibiotiká (rifampicín a ďalšie) posilňujú biochemickú transformáciu gestagény. Avšak ich účinok na účinnosť Mireny nie je významný, pretože hlavným bodom aplikácie terapeutických schopností vnútromaternicového zariadenia je lokálny účinok na endometrium.

Obchodné podmienky

Vydáva sa v kioskoch lekárov podľa predpisu.

Podmienky skladovania

Intrauterinná hormonálna špirála by mala byť uskladnená v sterilnom balení na miestach, ktoré sú pre malé deti, ktoré sú chránené pred priamym slnečným žiarením, neprístupné. Správny teplotný režim by nemal presiahnuť 30 stupňov Celzia.

Dátum vypršania platnosti

Špeciálne pokyny

Hormonálna špirála Mirena s maternicovým myómom

Myóm maternice (iné mená - fibromyómami alebo leiomyóm) Je benígny nádor, ktorý rastie zo svalovej vrstvy maternice (myometrium) a je jedným z najčastejších gynekologických ochorení. Patologické zameranie je uzol chaoticky tkaných hladkých svalových vlákien od niekoľkých milimetrov do niekoľkých centimetrov. Na liečbu tejto nosologickej jednotky sa zvyčajne používa chirurgia, ale teraz sa vyvinul konzervatívny režim liečby.

Výberovou látkou sú hormonálne látky s preferovaným lokálnym typom interakcie, preto myrha, vnútromaternicová pomôcka, je druhom zlatého štandardu na sanáciu maternicového myómu.

Antiestrogénny účinok realizované v zmenšovanie veľkosti patologických uzlín, predchádzanie možných komplikácií a zníženie objemu chirurgický zákrok s cieľom zachovať čo najviac fyziologickú štruktúru maternice a umožniť budúce tehotenstvo.

Špirálová Mirena v endometrióze

endometrióza - patologický stav, keď bunky vnútornej vrstvy maternice expandujú nad rámec toho. Histologické štruktúry majú receptory pre ženské pohlavné hormóny, čo spôsobuje rovnaké zmeny ako v normálnom endometriu, ktoré sa prejavuje mesačným krvácaním, v dôsledku ktorého sa vyvíja zápalová reakcia.

Gynekologické ochorenie je vlastné ženám v reprodukčnom veku a okrem bolestivých pocitov môže viesť k neplodnosť - častá komplikácia endometriózy, takže je veľmi dôležité diagnostikovať a správne pristupovať k liečbe patologického stavu. Samozrejme, terapia endometriózou môže predstavovať chirurgický zákrok s miniinvazívnym prístupom a niekoľkými vedľajšími účinkami, ale je oveľa výhodnejšie vybrať si konzervatívne metódy liečby.

Intrauterinná špirála Mirena je účinným prostriedkom na elimináciu endometriózy z niekoľkých dôvodov:

  • Účinok lieku demonštrovaný praktickými štúdiami, ktoré sa prejavujú inhibíciou rastu patologických ložísk, poklesom ich veľkosti a postupnou resorpciou;
  • menej vedľajších účinkov ako iné lieky;
  • zmiernenie bolestivého syndrómu, ktoré je inherentne spojené s problémom endometriózy;
  • nie je potrebné denné podávanie perorálnych tabliet alebo injekcií;
  • normalizácia menštruačného cyklu;
  • nie je potrebná antikoncepcia.

Intrauterinné zariadenie na hyperpláziu endometria

Hyperplázia endometria - tento patologický stav je extrémne podobný endometrióze, pretože predstavuje prerastanie a zhrubnutie sliznice ženských pohlavných orgánov. Rozdiel spočíva v správnom anatomickom umiestnení histologických štruktúr, ktoré iba menia symptómy a možné komplikácie, ale nezbavuje ich.

Uznávajte nosologickú jednotku, ktorá umožňuje dlhý a dlhotrvajúci krvavý výtok počas menštruácie alebo maternice krvácanie nie je spojená s cyklom, neprítomnosť ovulácie a neschopnosť implantovať embryo do zmeneného endometria, čo je prejav zvýšenej hladiny estrogénov v tele. Etiologická liečba tohto problému zameraná na elimináciu bezprostrednej príčiny je hormonálny liek s výrazným antiestrogénnym účinkom.

Väčšina gynekológov radšej používať vnútromaternicový systém Mirena za spoľahlivosť svojho farmakologického účinku, jednoduchosť každodenné použitie, nevyžaduje žiadne ďalšie lekárske znalosti a relatívnej lacnosť v porovnaní s inými terapeutickými prostriedkami, pre užívanie Mireny nevyžaduje denné výdavky na ústnej forme tabliet alebo injekcií.

Tehotenstvo po použití intrauterinného zariadenia Mirena

Keďže antikoncepcia má prevažne lokálne farmakologické účinky, kompletné obnovenie všetkých fyziologických parametrov po odstránení lieku nastane dostatočne rýchlo. Do roka po evakuácii systému frekvencia plánovaných tehotenstiev dosahuje 79,1-96,4%. Histologický stav endometria sa obnoví v priebehu 1-3 mesiacov a menštruačný cyklus sa kompletne rekonštruuje a normalizuje do 30 dní.

analógy

Existuje niekoľko farmaceutických produktov so zodpovedajúcim ATX kódom a podobným zložením účinných látok: Dzhaydes, POSTINOR, Evadir, eskapel, Avšak spravidla možno len Jaydez nazvať analóg, pretože droga je reprezentovaná vnútromaternicovým systémom založeným na levonorgestrel s nižšou dávkou, a preto je konštruované iba na tri roky konštantného používania.

S alkoholom

Farmaceutický prípravok má silný lokálny liečebný účinok v malých množstvách dosiahne systémovej cirkulácie ženského tela, pretože nie je v interakcii so zložkami alkoholických nápojov, ale ich použitie je odporúčaná dávka, aby nedošlo k spôsobiť iné vedľajšie účinky alebo nepriaznivé účinky.

Počas tehotenstva a laktácie

Použitie vnútromaternicovej špirály Mirena je kontraindikované tehotenstva alebo podozrenie z nej, pretože akákoľvek intrauterinná antikoncepcia zvyšuje riziko spontánny potrat a predčasný pôrod. Odstránenie alebo snímanie systému môže tiež viesť k neplánovanému evakuovaniu plodu z maternicovej dutiny. Ak dôkladne odstránite antikoncepciu, nie je možné, mali by ste prediskutovať vhodnosť lekárskeho potratu podľa indikácií.

V prípade, že žena chce udržať tehotenstvo, je potrebné, aby bol pacient v prvom rade plne informovaný o možných rizikách a nepriaznivých následkoch tak pre jej telo, ako aj pre dieťa. V budúcnosti je potrebné starostlivo sledovať priebeh tehotenstva a vylúčiť ektopickú implantáciu spoľahlivými diagnostickými metódami.

Kvôli lokálnej aplikácii hormonálnej antikoncepcie existuje možnosť virilizačný účinok na plod, Vzhľadom na vysokú účinnosť lieku Mirena je však klinické skúsenosti s výsledkami tehotenstva pri súčasnom použití vnútromaternicového zariadenia veľmi obmedzené. To by malo tiež informovať ženu, ktorá chce zachrániť tehotenstvo.

dojčenie nie je kontraindikáciou pre použitie vnútromaternicového systému, aj keď malé množstvo aktívnej zložky (asi 0,1% dávky) môže vstúpiť do mlieka počas laktácie. Je nepravdepodobné, že takéto skromné ​​množstvo levonorgestrelu má na dieťa farmakologické účinky. Lekárska komunita v prevažnej väčšine súhlasí s tým, že užívanie drogy za 6 týždňov po pôrode nemá nepriaznivé účinky na rast a vývoj mladého tela.

Recenzie na Mirenu

Farmaceutické liečivo je veľmi populárne u žien v reprodukčnom veku, pretože Irenaeum špirála Mirena recenzie má nasledovné:

  • antikoncepcia je vhodná v prevádzke, pretože nie je potrebné dodržiavať pravidelnú schému príjmu, ako je to v prípade hormonálnej antikoncepcie ústnej dutiny alebo špeciálnych diétnych pravidiel, pretože účinná zložka má lokálny účinok;
  • index Pearl vytvára dostatočne veľkú dôveru v dôveru vo farmaceutický výrobok, čo potvrdzujú recenzie a odporúčania na internete;
  • frekvencia prejavov najzraniteľnejších vedľajších účinkov je neuveriteľne nízka, čo umožňuje rozhodnúť o spôsoboch eliminácie pri rozhodovaní o používaní antikoncepcie Mirena.

Porady a recenzie lekárov sú založené nielen na účinnosti antikoncepčných farmakologických účinkov vnútromaternicového systému, ale aj na terapeutických vlastnostiach lieku. Výsledky klinických štúdií umožňujú použiť Mirrenovu špirálu na endometrióza, Hyperplázia sliznice maternice a benígnych novotvarov jej svalovej vrstvy. Kvalifikovaní špecialisti - gynekológovia považujú konzervatívnu schému liečby tejto antikoncepcie - drogu, ktorú si vybrali s vyššie uvedenými nosologickými jednotkami.

Recenzie o námorníctve Mirena od žien, ktoré ju používali na terapeutické účely, tiež naplnené pozitívnymi emóciami. Takéto ošetrenie niekedy umožňuje vyhnúť sa chirurgickému zásahu, čo nevyhnutne zanecháva deformácie jaziev alebo iných defektov kože, ale tiež úplne eliminuje patologické ložiská tejto choroby. Takmer každé tematické fórum alebo internetový zdroj odporúča diskutovať o tomto systéme konzervatívnej liečby s osobným lekárom.

Mirena cena, kde kúpiť

Hormonálna špirála Mirena je farmaceutický prípravok fínskeho pôvodu, ktorý môže významne ovplyvniť náklady na antikoncepciu. Je to najmä pri porovnávaní cien na území Ruskej federácie, keďže niektoré lekárne a siete využívajú osobné zmluvy. To je kúpiť špirálu Mirena v Moskve môže byť za 11 750 rubľov, v Krasnojarsku - za 10 890 rubľov, a Ufa hormonálna špirála stojí 11 100 rubľov. Cena námornej Mireny v Moskve a ďalších mestách krajiny je uvedená na základe všeobecných výsledkov marketingového prieskumu, ktorý sa môže prejaviť v rozdielnych nákladoch v kioskoch farmaceutík.

Na Ukrajine, na vnútromaternicovej špirále Mirena cena kolíše oveľa menej ako v Ruskej federácii. Takže napríklad v Dnepropetrovsku, farmaceutický produkt možno zakúpiť za 1800 hrivien, a v Nikolaev sa systém predáva za 1750 hrivien.

Mirena. recenzia

Celkový počet príspevkov: 4111

06/21/2015, Julia 30
Julia 30. Dievčatá mi to povedz. aby Mirena alebo nie. tak pochybujem. Cyklus nie je znížený, mesačne menej bez akejkoľvek bolesti, endometrióza už dávno, ale s ňou sa narodilo druhé dieťa, gynekológ odporúča, aby dal a hrůzy prehodnotil toľko zlé ako pozitívne. Som na strate

19. 6. 2015, Lyudmila
Dobrý deň, som 47 rokov.V 2013 Postavy hormonálnej coil Mirena ihneď po hysteroresectoscopy (prevádzka udaleiyu myómy).Čo, aby sa zabránilo rastu nových uzlov iba lekár poradil jej to bolo v poriadku, bez toho aby variantov.God, skoro som si nevšimol ho, žiadne nepohodlie. Po 1,5 rokoch začal obrovský problém s kožou tváre. Celý nasolabový trojuholník je masívnymi obrovskými červenými pupienkami. Pomáha jediná antibiotiki.Poka prijať takmer prohodit.Tolko upustil a celá Kashmar znova. Odstránil som to z vlastnej iniciatívy pred mesiacom a ura-face fie-fie, kam to šlo!

05/23/2015, Vikulik
Vitajte! Budem v auguste '21, s mesačnou pol 12c, sexuálnej aktivity od 15 do polovinoy.tsikl 2013 29 až 41 deň (zvyčajne 41) nebola tehotná. Zaslala sa lekárovi (predbežná pozornosť bola pozorovaná u ostatných, lebo doktor príjme, ale musel ísť). V novembri sa na 19. deň MC uskutočnil záchyt. Bolo to tmavo hnedé, trvalo 15 dní. Lekár predpísal hormóny, ktoré sa mali užívať, pretože nenašli žiadne dôvody na ultrazvukové vyšetrenie. Estradiolu a prolaktínu v deň 7-9 MTS.FSG a kortizolu 13-14 deň MTs.Progesteron, testosterón, LH v deň 25-26 MC. Mesačné prišlo už v 52. deň. Keď som všetko doručil včas. výsledky:
Estradiol 39,3 pg / ml, rýchlosť až do 160.
Progesterón 0,5 ng / ml. Pri sadzbe od 1,2 do 15,9.
Lekár určil Dufaston od 16 do 25 dní na 1 t 2 krát, 3 cykly a Normomens 3 mesiace až 2 tablety denne. V Duphastone v prvom cykle boli mesiace 29 dní, druhý cyklus -31 dní, tretí deň 34 dní. A posledné 2 cykly v mesiaci sú menej bohaté, ale predĺžené 5 dní celých mesiacov + 6 dní tmavo-hnedej masti v predchádzajúcom cykle. A tu v novom cykle v mesiaci 17.05 začal, bolo tam 5 dní, na 6. šľapaji bohatý. Dnes je 7. deň a je tu mazadlo. Lekár hovorí, že počíta dni a znova užíva estradiol a progesterón. A nebojte sa. Čo hovorí?

04/27/2015, Marina
Veľká vďaka tvorcom a administrátorom tejto stránky, ako aj dievčatám, ktoré píšu o svojich problémoch.
Len si ma zachránil pred smrťou.
Mirena bola dodaná v decembri 2009. Viacnásobný maternicový myóm. Nevyskytli sa žiadne špeciálne problémy. Pre prevenciu. Aby nevyrastali. Teraz si myslím: dali svojich gynekológov, aby zarobili komisiu.
Ale všetko v poriadku. Doručil som ho v decembri. O mesiac neskôr - pálenie záhy, ktoré nikdy nebolo v mojom živote, bolesť v žalúdku. Po troch mesiacoch - strašné akné na tvári a suchú pokožku, aby pokožka praskla. V lete roku 2010, po 6 mesiacoch, sotva šiel: všetky bolesti svalov, nevoľnosť, podráždenosť, libido - nula so záporným znamienkom. Po deviatich mesiacoch som v septembri 2010 navštívil psychoterapeuta. Diagnóza je depresia, sú indikované antidepresíva. Takže deväť mesiacov od rozkvitajúcej mladé ženy sa zmenila na zvrhnutú starú ženu
.
Čítal som vašu stránku a myslím si, aké sú tu správne dievčatá, ako sledovať ich zdravie. Aj ja, napriek tomu, že to nebolo príliš dlhé, nemohla korelovať Mirenu a nešťastia, ktoré mi padli. Šiel som k lekárom a všetci mňa boli zaobchádzaní a všetci našli chorobu podľa ich profilu. Je strašné pamätať, koľko peňazí sa vynakladá. Nikto nepoškodil chorobu s Mirenou. Nikdy som si nemyslel, že depresia je taká hrozná choroba, nie je to len mentálne, ale fyzické utrpenie, neprinášaj nikoho Pána. Antidepresíva, ktoré som užívala, boli účinné len na začiatku, potom som musel zvýšiť dávku. Vďaka Bohu, že ma opustil silu a myseľ, aby som pokračoval v boji.
Opäť na lekárov. Môj záchranca bol homeopatický lekár Vera Korzun. Malý úklon pre ňu. Spojila Mirenu s mojím štátom a poradila vašim stránkam. V ten istý deň som išiel na miesto, našiel som všetko, čo som potreboval, a urobil závery. Nasledujúci deň som išiel a odstránil Mirenu. Neprišiel som okamžite k sebe, ale trasenie a vzrušenie prešli už v aute na ceste domov. Mirena prešla rok a pol.
Znova chcem povedať poďakovanie tým, ktorí vďaka komu táto stránka funguje a dievčatá, ktoré to píšu, sú veľmi potrebné pre ľudí, ktorí majú problémy. Uložil si môj život. Želám vám zdravie a úspech.

04/27/2015, Marina
Mám 55 rokov. Pred tromi rokmi bola Mirena odstránená. O problémoch, ktoré neviem, z ničoho. Pálené žľazy, pupienky, suchá koža, vyrážka, depresia, bolesť kĺbov a tak ďalej. Zamyslite sa dobre pred uvedením. A ak to dáš a divné veci sa ti stane, je to presne od nej.

05/05/2015, Vita
Takže v máji budem mať rok ako mier. na začiatku, ako bolo čokoľvek, ale teraz posledné tri mesiace som sám začal moju podráždenosť. aj moji chudobní príbuzní. tiež dospel k tomuto záveru, že príčinou mojej neustálej podráždenosti bola MIRENA. Na obrázku sa očistím. ktorý môže iný určiť alebo navrhnúť na liečbu endometriózy.

04/02/155, Fatima
Dobrý deň, je mi 25 rokov, som bol pred 3 týždňami majú vnútromaternicového systému a od tej doby som sa prestala krvácať, neviem prečo, lekár nechápe, čo sa deje.
Prosím, napíšte mi, som veľmi vydesený, môže to niekto mať? Čaká na odpoveď. Ďakujem veľmi pekne.

03/29/2015, Irina
Ahoj, dievčatá! Mám 41 rokov, niekto mal problémy s potenie. pretože nosila Mirenu. Pri každej fyzickej práci sa stáva horúcou, v noci krk a hlavu pot? Mirena bola umiestnená pred 5 mesiacmi. Mesačné takmer žiadne.

19.1.2015, Julia
Na mňa to bolo. Dodal Mirenu v 41. Po roku a pol odstránil. 1) Silne získal váhu a napriek všetkým snahám o to, aby sa nezhodol (viac ako 10 kg). Po odstránení - v prvom týždni mínus 2 kg. 2) Vyskytli sa pocity potenia a ako som to nazval "horúce záblesky". Približne v rovnakom čase, pravdepodobne počas uvoľnenia hormónu. A keď ste nervózni, slabosť sa trasie a príliv. Teraz je to všetko. 3) Creepy podráždenosť v malých veciach. 4) Oslabenie libida. Naozaj nudné hovno. Po odstránení záujmu o život je viac-menej obnovená. Bolo to dokonca aj vtipné - špirála bola ako antikoncepcia a proces bol celkom nezaujímavý. Vo všeobecnosti som sa nezapadol a som rád, že som sa ho rozhodol zbaviť. A, áno, dokonca aj počas používania Mireny som vyrástol dve cysty na vaječníkoch (reálna na ultrazvuku pred sebou, pred ktorým sa ustanovuje, že nebol).

03/03/155, Oksana39 rokov
Dobrý deň každý! Dala som druhú špirálu Mirenu 9. marca 2015. Po inštalácii sa bolest pretiahla takmer neustále. To vás obťažuje. Pri prvom spustení neboli žiadne bolesti. Takže ma trápi otázka, môže to byť? Môže byť človek z jednej špirály, ale nie od druhej? Kto čelil takému problému?

Intrauterinná špirála Mirena: recenzie lekárov

V gynekologickej praxi sa intrauterinné pomôcky (IUD) dlhodobo používajú. V zásade pozostávajú z medi a striebra. V súčasnej dobe získala hormonálna špirála najnovšej generácie - Mirena - osobitnú popularitu. Podľa klinických štúdií možno konštatovať, že špirála sa ukázala byť spoľahlivým antikoncepčným a terapeutickým prostriedkom, líši sa od všetkých ostatných IUD.

Predtým, ako si kúpite hormonálny systém a nie je lacná, žena by mala zvážiť výhody a nevýhody, samozrejme, ak by špirála bola navrhnutá lekárom. Takúto špirálu kladú len za prítomnosti indikátorov, pretože nielenže chráni pred nežiaducim tehotenstvom, ale má aj terapeutickú funkciu.

Preto je len po absolvovaní komplexného diagnostického vyšetrenia otázkou inštalácie alebo zákazu hormonálneho systému. Niektoré choroby, bohužiaľ, sú prekážkou pri inštalácii IUD.

Podľa mnohých odborníkov v oblasti gynekológie sa zhodujú, že Mirena - to je jeden z najlepších antikoncepcie a profylaktická činidla použitého pre liečenie gynekologických ochorení, ktorá pôsobí priamo v maternici.

Levonorgestrel z vnútromaternicového systému sa denne uvoľňuje do dutiny maternice mikrodózami. Liek prakticky nevstupuje do systémového krvného riečišťa, ale pôsobí iba vnútri maternice, zriedenie endometria.

Hormonálna špirála bola zavedená už 20 rokov a počas tejto doby sa zozbieralo množstvo recenzií praktických lekárov o výhodách a nevýhodách tejto metódy antikoncepcie. Zoznámime sa s nimi podrobnejšie.

Výhody používania lieku Mirena podľa recenzií lekárov

Pracovníci gynekológov systematizovali pozorovania pacientov používajúcich Mirena Navy a poukázali na hlavné výhody:

  • dlhodobé používanie špirály (5 rokov);
  • antikoncepčný účinok nastáva v prvý deň inštalácie;
  • stupeň ochrany pred nechceným tehotenstvom je 99-100%, čo nevyžaduje dodatočné ochranné prostriedky;
  • po extrakcii špirály sa funkcia reprodukcie rýchlo obnoví, už v prvom menštruačnom cykle žena môže otehotnieť;
  • vytiahnite špirálu kedykoľvek na žiadosť ženy (procedúra je bezbolestná);
  • počas dôverného vzťahu špirála neprináša nepríjemné pocity (ak je to žiaduce, žena môže skrývať od partnera prítomnosť námorníctva);
  • zlepšuje kvalitu sexuálneho života (existuje obava z toho, že otehotnie počas sexuálneho styku);
  • ochrana panvových orgánov pred zápalovými procesmi zvýšením viskozity hlienu v oblasti cervikálneho kanála;
  • na pozadí špirály je povolený príjem iných lekárskych výrobkov a výkon chirurgických operácií rôzneho profilu;
  • nemá vplyv na chuť do jedla;
  • znižuje bolestivosť menštruácie;
  • prudko znížila stratu krvi až po úplné vymiznutie sekrécie;
  • vysoká účinnosť IUD pri liečbe hyperplázie endometria, maternicových myómov a endometriózy;
  • možnosť použitia špirály u žien, ktoré sú zo zdravotných dôvodov kontraindikované v iných metódach antikoncepcie;
  • v niektorých prípadoch pomáha predchádzať gynekologickým operáciám;
  • ochranu pred vznikom rakovinových procesov endometria.

Nevýhody Mireny podľa názorov lekárov

Zvyčajne sa vedľajšie účinky vyskytujú prvýkrát po inštalácii IUD. Častejšie sa toto obdobie pohybuje od niekoľkých mesiacov do šiestich mesiacov. Tam je prispôsobenie tela na špirále. Každé cudzie telo by malo "nadviazať priateľstvo" s telom a potom sa negatívne príznaky postupne prejdú.

V prvom roku používania špirála niekedy má tendenciu vypadnúť (nie viac ako 7% prípadov). Dôvodom môže byť veľké obdobie, ktoré ešte nemalo čas normalizovať pod účinok levanorgestrelu.

V prvých mesiacoch sa pozoruje dlhotrvajúce špinenie v dôsledku zriedenia endometria (vnútorná vrstva maternice). Preto sa mnohé ženy začína panikavať a nemôžu im prijať nový štát. To vedie k psychologickým problémom: je tu nervozita a podráždenosť.

V zriedkavých prípadoch (nie viac ako 5%) môže špirála spôsobiť krvácanie kvôli poškodeniu krčka maternice alebo tela. Je to spôsobené nízkou kvalifikáciou lekára, ktorý inštaluje systém.

Existujú sťažnosti na šitie alebo bolesť bolesti v maternici. Tento stav sa vyskytuje v dôsledku premiestnenia nitrožilného telieska alebo individuálnej precitlivenosti. V takýchto prípadoch sa vyžaduje odstránenie špirály.

Často, na pozadí Mireny, bolesti hlavy, migrény, depresívne stavy, znížené libido a bolesti chrbta, podobné ischiasu. Existujú sťažnosti na vypadávanie vlasov, vzhľad pupienok na tvári a na chrbte. Alergické reakcie a ekzém sú veľmi zriedkavé.

Hormonálna špirála nemôže chrániť pred sexuálnymi infekciami av niektorých prípadoch sama vyvoláva zápalový proces v maternici. K tomu dochádza pri individuálnej neznášanlivosti a ak bola špirála inštalovaná s nedodržaním pravidiel aseptiky a antiseptik.

Dôležité! Ak existujú prednormálne procesy v ľubovoľných orgánoch - špirála sa nedá použiť.

Podľa lekárov by špirála mala byť inštalovaná len pre ženy, ktoré sa narodili, staršie ako 25 rokov. Mirena vo všeobecnosti vykazuje vysoké výsledky a veľa žien nemá žiadne vedľajšie účinky. Ide o vynikajúcu metódu stabilizácie proliferačných procesov, najmä v premenopauze, keď existuje vysoké riziko vzniku onkologických procesov v ženskej sexuálnej sfére. Preto je dnes Mirena považovaná za najlepšiu medicínsku antikoncepciu!

Mirena

Formy uvoľnenia

Recenzie lekárov o svete

Najlepšie z dlhodobých metód antikoncepcie, rovnako ako liečba niektorých gynekologických ochorení, ktoré sa prejavujú porušením menštruačného cyklu, ktoré znižujú kvalitu života. Zo skúseností s inštaláciou námorníctva - "Mirena" je založená v 90-95% prípadov, pretože v porovnaní s IUD obsahujúcim kovy prakticky neexistujú vedľajšie účinky a nežiadúce javy.

Negatívna skúsenosť s aplikáciou nie je prítomná.

Mirena v Rusku čaká dlho. Som veľmi rada, že mám príležitosť pracovať s týmto vnútromaternicovým systémom. Nastavil som Mirenu pre mojich pacientov ako antikoncepciu s liečebným účinkom na maternicu myomu, adenomyózu, menorágiu. Odporúčam aj ženám, aby po skrátení nad hyperplastickými procesmi endometria.

V jednotlivých prípadoch môže spôsobiť akné.

Menovať podávanie Mirena len označenie pre terapeutické účely s pacientmi reprodukčného obdobia hyperplázie endometria alebo pre prevenciu hyperplázia v spojení s terapiou náhrady estrogénu. Súčasne s terapeutickým účinkom lieku poskytuje spoľahlivú antikoncepciu.

Prvými mesiacmi môžu byť intermenštruačné chaotické krvavé výtoky. Niektorí pacienti nie sú spokojní s výskytom amenorey.

Priradená pacientom nielen ako antikoncepcia, ale aj pri liečbe a na prevenciu hyperplastických procesov. Viditeľný účinok je splnený a ja a pacienti. V 75% prípadov pacienti prestali menštruovať na pozadí tejto IUD, ale pacienti ju nepovažovali za nežiaduci účinok.

Recenzie pacientov o svete

Používal som vaginálne pilulky, ale používam Mirenu za posledných 6 rokov. Prvá stála 4 roky, potom sa zmenila, dal ju druhýkrát. Okrem antikoncepčného účinku je tiež profylaktický a liečebný. Predtým boli veľmi silné, bolestivé, 6 dní v mesiaci. Teraz - len rozprávka, všetko prechádza bezbolestne, nie dlho (2-3 dni).

Raz som musel kúpiť toto drahé potešenie, len som chcel experimentovať. Výsledok prekonal všetky moje očakávania. Napriek vysokým nákladom na cenu sa to odôvodňuje. Počas sexuálneho styku sa vôbec necíti, nestláča sa.

Nemôžem brať tablety sú žalúdočné ťažkosti. Dlho som hľadala ďalšie možnosti, a my gynekológ dospeli k záveru, že je potrebné dať špirálu. Spočiatku som chcel dať nie hormón - je to lacnejšie a sú umiestnené na 5 rokov čítania stranu a načúval všetkým tvrdeniam lekárov všeobecne sme sa zastavili pri vnútromaternicového telieska "Mirena". Daj to pomerne rýchlo a takmer bezbolestne. Avšak, mesačné išiel dopredu, ale prakticky bezbolestná, aj keď je to často trpel v prvých dňoch bolesti brucha. Liekov na predpis a nie je vhodný pre každú ženu, takže je najlepšie sa poradiť so svojím gynekológom.

Problémy s pacientmi

Pokyny pre aplikáciu sveta

Farmakologický účinok

Prípravok MIRENA ® - vnútromaternicový liečebný systém (IUD) uvoľňujúci levonorgestrel má hlavne lokálny progestačný účinok. Gestagén (levonorgestrel) sa uvoľňuje priamo do maternicovej dutiny, môže byť použitý v extrémne nízkej dennej dávke. Vysoká koncentrácia levonorgestrelu v endometriu pomôcť znížiť citlivosť ER a receptorov progesterónu robiť endometria nereagujú na estradiol a vyvíjanie silnú antiproliferatívny účinok. Pri použití lieku Mirena ® sa pozorujú morfologické zmeny v endometriu a slabá lokálna reakcia na prítomnosť cudzieho telesa v maternici. Zvýšenie viskozity cervikálny sekrécie zabraňuje prenikaniu spermií do maternice. Prípravok Mirena ® zabraňuje hnojeniu kvôli inhibícii pohyblivosti a funkcie spermií v maternicových a vajíčkovodoch. Niektoré ženy pocítia útlak ovulácie.

Predchádzajúce použitie lieku Mirren ® neovplyvňuje plodnosť. Asi 80% žien, ktoré chcú mať dieťa, otehotnie do 12 mesiacov po odstránení IUD.

Počas prvých mesiacov liečivá Mirena ®, vzhľadom na inhibíciu proliferácie endometria procesu, počiatočné zosilnenie možno pozorovať špinenie z pošvy. V nadväznosti na to, k výraznému potlačeniu proliferácie endometria vedie k zníženiu doby trvania a objemu menštruačného krvácania u žien užívajúcich liečivá Mireny ®. Mierne krvácanie sa často mení na oligo- alebo amenoreu. V tomto prípade zostáva normálna funkcia vaječníkov a koncentrácia estradiolu v krvnej plazme.

Príprava Mirena ® môžu byť použité na liečbu idiopatickej menorágia, tj. menorágia bez hyperplastických procesov v endometria (rakovina sliznice maternice, metastatických lézií maternice, submukozálnej alebo veľké intersticiálne fibroidy maternice uzlov vedie k deformácii maternicovej dutiny, adenomyóza), endometritída, extragenital ochorenia a stavy, sprevádzané ťažkým antikoagulácie (napr., von Willebrandovho choroba, ťažká trombocytopénia ), ktorý je príznaky menorágia.

Po 3 mesiacoch používania lieku Mirena ® sa menštruačná krvná strata u žien s menorágiou zníži o 62-94% a o 71-95% po 6 mesiacoch užívania. Pri použití lieku Mirena ® počas 2 rokov je účinnosť lieku (zníženie menštruačnej krvi) porovnateľná s chirurgickými metódami liečby (ablácia alebo resekcia endometria). Menej priaznivé reakcii na prípadné s menorágia liečby spôsobené submukozálnej myómu maternice. Pokles menštruačnej strata krvi znižuje riziko anémie z nedostatku železa. Prípravok Mirena ® znižuje závažnosť symptómov dysmenorey.

Účinnosť Mirena ® prevenciu hyperplázie endometria počas kontinuálnej terapie estrogénmi bol podobne vysoká ako orálne a transdermálnej aplikácii estrogénu.

farmakokinetika

Po podaní lieku levonorgestrelu Mirena ® začne okamžite uvoľní do maternice, o čom svedčí meranie koncentrácie v krvnej plazme. Vysoká lokálnej expozícii liečiva do dutiny maternice potrebné pre lokálne účinky lieku Mirena ® na endometrium, poskytuje vysoký koncentračný gradient v smere z endometria do myometria (koncentrácia levonorgestrelu v endometriu väčšia, než je jeho koncentrácia v myometria viac ako 100-krát) a nízke koncentrácie levonorgestrelu v plazme krv (koncentrácia levonorgestrelu v endometriu vyššia ako jeho koncentrácia v krvnej plazme na viac ako 1000 krát). Rýchlosť uvoľňovania levonorgestrelu do dutiny maternice in vivo je spočiatku asi 20 mg / deň, a po 5 rokoch sa zníži na 10 mg / deň.

Po podaní Mireny ® sa levonorgestrel deteguje v krvnej plazme po 1 hodinemax sa dosiahne 2 týždne po podaní lieku Mirena ®. V súlade s klesajúcou rýchlosťou uvoľňovania strednej koncentrácie levonorgestrelu klesá z 206 pg / ml (25.-75. Percentilu: 151 pg / ml až 264 pg / ml) v krvnej plazme u žien v reprodukčnom veku s telesnou hmotnosťou nad 55 kg, stanovené 6 mesiacov, až na 12 mesiacov, 194 pg / ml (146 pg / ml až 266 pg / ml) a 131 pg / ml (113 pg / ml až 161 ug / ml) po 60 mesiacov.

Levonorgestrel sa viaže nešpecificky na sérový albumín a špecificky na globulín viažuci pohlavné hormóny (SHBG). Asi 1-2% cirkulujúceho levonorgestrelu je prítomný ako voľný steroid, zatiaľ čo 42-62% je špecificky spojený s SHBG. Počas aplikácie prípravku Mirena® sa koncentrácia SHBG znižuje. V dôsledku toho sa frakcia spojená s SHBG počas obdobia aplikácie prípravku Mirena® znižuje a zvyšuje sa voľná frakcia. Priemerný zjavnýd levonorgestrel je asi 106 litrov.

Farmakokinetika levonorgestrelu závisí od koncentrácie SHBG, ktorá je ovplyvňovaná estrogénmi a androgénmi. Pri použití lieku Mirena ® sa pozoroval pokles priemernej koncentrácie SHBG približne o 30%, čo sprevádzalo zníženie koncentrácie levonorgestrelu v krvnej plazme. To naznačuje nelineárnu farmakokinetiku levonorgestrelu v čase. Vzhľadom na prevažne lokálny účinok lieku Mirena ® je účinok zmien systémových koncentrácií levonorgestrelu na účinnosť lieku Mirena ® nepravdepodobný.

Ukázalo sa, že telesná hmotnosť a koncentrácia SHBG v krvnej plazme ovplyvňujú systémovú koncentráciu levonorgestrelu. tj s nízkou telesnou hmotnosťou a / alebo vysokou koncentráciou SHBG, je koncentrácia levonorgestrelu vyššia. U žien v reprodukčnom veku s nízkou telesnou hmotnosťou (37-55 kg) je stredná koncentrácia levonorgestrelu v krvnej plazme približne 1,5-krát vyššia.

U žien po menopauze aplikácii lieku Mirena ® súčasne s estrogénom intravaginálne alebo transdermálne, stredná koncentrácia levonorgestrelu v plazme klesá s 257 pg / ml (25.-75. Percentily: 186 pg / ml až 326 pg / ml) stanovená po 12 mesiacoch až po 149 pg / ml (122 pg / ml-180 pg / ml) po 60 mesiacoch. Pri používaní Mireny ® formulácie súbežne s perorálne koncentrácie estrogénu levonorgestrelu v plazme stanovená po 12 mesiacoch, je zvýšená na približne 478 pg / ml (25.-75. Percentily: 341 pg / ml až 655 ug / ml) v dôsledku indukciou syntézy SHGG.

Levonorgestrel sa vo veľkej miere metabolizuje. Hlavné metabolity v krvnej plazme sú nekonjugované a konjugované formy 3a, 5p-tetrahydrollevorgestrel. Na základe výsledkov štúdií in vitro a in vivo je hlavným izoenzýmom zahrnutým do metabolizmu levonorgestrelu CYP3A4. Izoenzýmy CYP2E1, CYP2C19 a CYP2C9 sa môžu tiež podieľať na metabolizme levonorgestrelu, ale v menšom rozsahu.

Celkový klírens levonorgestrelu z plazmy je približne 1 ml / min / kg. V nemodifikovanej forme sa levonorgestrel vylučuje len v stopových množstvách. Metabolity sa vylučujú cez črevo a obličky s koeficientom vylučovania približne 1,77. T1/2 v terminálnej fáze, ktorú tvoria hlavne metabolity, je asi jeden deň.

Forma uvoľňovania, zloženie a balenie

Intrauterinný terapeutický systém (IUD) s rýchlosťou uvoľňovania 20 μg / 24 h pozostáva z bieleho alebo takmer bieleho hormono-elastomérneho jadra umiestneného na tele T tvaru a potiahnuté nepriehľadnou membránou regulujúcou uvoľňovanie levonorgestrelu. Telo v tvare T je vybavené slučkou na jednom konci a dvoma ramenami na druhej strane; Vlákna sú pripojené k slučke, aby sa systém odstránil. Vnútorný vnútrajšok je umiestnený v trubici vodiča. Systém a vodič neobsahujú viditeľné nečistoty.

pomocných látok: polydimetylsiloxánový elastomér - 52 mg.

1 ks. - sterilné blistre od spoločnosti TYVEK a polyesteru (PETG alebo APET) (1) - kartónové obaly.

Dávkovací režim

Prípravok Mirena ® sa injektuje do dutiny maternice. Efektívnosť trvá 5 rokov.

Rýchlosť uvoľňovania levonorgestrelu in vivo na začiatku aplikácie je približne 20 μg / deň a klesá po 5 rokoch na približne 10 μg / deň. Priemerná rýchlosť uvoľňovania levonorgestrelu je približne 14 μg / deň až do 5 rokov.

Prípravok je Mirena ® môže byť použitý u žien užívajúcich hormonálnu substitučnú terapiu v kombinácii s perorálnymi alebo transdermálnej estrogénových prípravkov, neobsahujúce progestogénom.

Keď je správne nainštalovaný, liek Mirena ®, vykonávaná v súlade s návodom na použitie v zdravotníctve, Pearl Index (ukazovateľ počtu tehotenstva v 100 žien užívajúcich antikoncepciu počas roka) je približne 0,2% po dobu 1 roka. Kumulatívne ukazovateľom počtu tehotenstva u 100 žien, ktoré používajú antikoncepciu po dobu 5 rokov, je 0,7%.

Na účely antikoncepcie ženy v plodnom veku MIRENA ® sa má umiestniť do maternicovej dutiny do 7 dní od začiatku menštruácie. Mirena ® môže byť nahradená novým nitrožilným telom v každom dni menštruačného cyklu. IUD sa môže inštalovať aj bezprostredne po potrate v prvom trimestri tehotenstva za predpokladu, že nie sú žiadne zápalové ochorenia pohlavných orgánov.

Po pôrode Indukcia IUD by sa mala vykonať, ak nastane embolizácia maternice, nie však skôr ako 6 týždňov po pôrode. Pri dlhodobom podúvaní je nevyhnutné vylúčiť endometritídu po pôrode a odložiť rozhodnutie o zavedení IUD Mireny ® pred ukončením invázie. V prípade ťažkostí pri zriaďovaní nitroděložnej tlmivky a / alebo veľmi silnej bolesti alebo krvácania počas alebo po ukončení procedúry by sa mala okamžite vykonať fyzická a ultrazvuková liečba s cieľom vylúčiť perforáciu.

Na ochranu endometria Počas zámeny estrogénovej terapie u žien s amenoreou môže byť Mirena ® kedykoľvek nainštalovaná; u žien s pretrvávajúcou menštruáciou sa nastavenie uskutočňuje v posledných dňoch menštruačného krvácania alebo krvácania z vysadenia.

Pravidlá používania IUD

Prípravok Mirena ® sa dodáva v sterilnom obale, ktorý sa otvára tesne pred inštaláciou IUD. Pri manipulácii s otvoreným systémom je potrebné dodržiavať pravidlá aseptiky. Ak sa zdá, že sterilita obalu je narušená, IUD by sa mal zničiť ako lekársky odpad. Tiež by ste mali kontaktovať IUD odstránený z maternice, pretože obsahuje zvyšky hormónu.

Inštalácia, odstránenie a výmena IUD

Odporúča sa, aby bol prípravok Mirena ® nainštalovaný len lekár, ktorý má skúsenosti s touto IUD alebo ktorý je v tomto postupe dobre vyškolený.

Pred inštaláciou MIRENA ® žena by mala byť informovaná o účinnosti, rizikách a vedľajších účinkoch tejto IUD. Je potrebné vykonať všeobecné a gynekologické vyšetrenie vrátane štúdie panvových orgánov a mliečnych žliaz, ako aj štúdie o roztieraní z krčka maternice. Je potrebné vylúčiť tehotenstvo a pohlavne prenosné choroby a zápalové ochorenia pohlavných orgánov by sa mali úplne vyliečiť. Určte polohu maternice a veľkosť jej dutiny. Ak je potrebné vizualizovať maternicu pred zavedením IUD Mireny, mal by sa vykonať ultrazvuk panvových orgánov. Po gynekologickom vyšetrení sa špeciálny nástroj vloží do vagíny, takzvaného vaginálneho zrkadla a cervix sa ošetrí antiseptickým roztokom. Potom sa prípravok Mirena ® vstrekuje do maternice cez tenkú flexibilnú plastovú trubicu. Zvlášť dôležité je správne umiestnenie Mireny v maternici, čo zaisťuje jednotný účinok gestagénu na endometrium, zabraňuje vylučovaniu IUS a vytvára podmienky pre jeho maximálnu účinnosť. Preto treba dôkladne sledovať pokyny na inštaláciu lieku Mirena ®. Keďže technika inštalácie rôznych IUD je iná, treba venovať osobitnú pozornosť správnemu postupu pri inštalácii konkrétneho systému. Žena môže cítiť zavedenie systému, ale nemala by spôsobiť veľa bolesti. Pred zavedením, ak je to potrebné, môžete aplikovať lokálnu anestéziu krčka maternice.

V niektorých prípadoch môžu mať pacienti stenózu cervikálneho kanála. Pri podávaní lieku Mirena ® týmto pacientom nepoužívajte nadmernú silu.

Niekedy po zavedení vnútromaternicového systému sú zaznamenané bolesti, závraty, potenie a bledosť kože. Ženy sú vyzývané k odpočinku po určitú dobu po podaní lieku Mirena ®. Ak po päťhodinovom pobyte v pokojnej polohe tieto javy neprejdú, je možné, že vnútromaternicový vnútrajšok je nesprávne umiestnený. Mala by sa vykonať gynekologické vyšetrenie; v prípade potreby sa systém odstráni. U niektorých žien spôsobuje použitie lieku Mirena ® alergické reakcie na kožu.

Žena sa musí opätovne vyšetriť 4-12 týždňov po inštalácii a potom raz za rok alebo častejšie, ak existujú klinické indikácie.

MIRENA ® odstrániť opatrným zatiahnutím závitmi, uchopené kliešťami. Ak vlákna nie sú viditeľné a systém je v maternicovej dutine, môže byť odstránený pomocou ťažného háku na extrakciu IUD. Môže to vyžadovať rozšírenie cervikálneho kanála.

Po piatich rokoch od inštalácie by sa systém mal odstrániť. Ak chce žena pokračovať v používaní rovnakej metódy, môže byť nový systém nainštalovaný ihneď po odstránení predchádzajúceho.

Ak je potrebná ďalšia antikoncepcia, u žien vo fertilnom veku je potrebné odstrániť IUD počas menštruácie za predpokladu, že sa zachová menštruačný cyklus. Ak je systém odstránený uprostred cyklu a žena má pohlavný styk počas predchádzajúceho týždňa, hrozí jej otehotnenie, okrem prípadu, keď bol nový systém nainštalovaný okamžite po odstránení starého.

Inštaláciu a odstránenie nitrožilných telies môže sprevádzať určitá bolesť a krvácanie. Tento postup môže spôsobiť synkopu dôsledku vazovagálne reakcie, bradykardia alebo záchvatu u pacientov s epilepsiou, najmä u pacientov s predispozíciou k uvedeným stavom alebo pacientov s cervikálnou stenózou.

Po odstránení zariadenia Mirena ® by ste mali skontrolovať, či je systém neporušený. Pri ťažkostiach s odstránením vnútrožilového telieska boli izolované prípady kĺzania hormono-elastomérneho jadra na horizontálne ramená telesa tvaru T, v dôsledku čoho boli skryté vo vnútri jadra. Po potvrdení integrity IUD sa táto situácia nevyžaduje ďalší zásah. Obmedzovače na horizontálnych ramenách zvyčajne zabraňujú úplnému oddeleniu jadra od telesa v tvare T.

Špeciálne skupiny pacientov

Deti a mládež prípravok Mirena ® je indikovaný až po nástupe menarche.

Prípravok Mirena ® nebol skúmaný v roku 2006 ženy staršie ako 65 rokov, preto sa použitie Mireny® pre túto kategóriu pacientov neodporúča.

MIRENA ® sa nevzťahuje na lieky prvej voľby pre postmenopauzálne ženy do 65 rokov s ťažkou maternicovou atrofiou.

Liek Mirena ® je kontraindikovaný u žien s akútnych ochorení alebo nádorov pečene.

Prípravok Mirena ® nebol skúmaný v roku 2006 pacienti s poruchou funkcie obličiek.

Pokyny na zavedenie IUD

Inštaluje ho len lekár pomocou sterilných prístrojov.

Mirena ® je dodávaný s vodičom v sterilnom balení, ktorý sa nedá otvoriť pred inštaláciou.

Neprestavujte znovu sterilizáciu. IUD je len na jedno použitie. Nepoužívajte MIRENA ®, ak je vnútorný obal poškodený alebo otvorený. Mirena ® neinštalujte po uplynutí mesiaca a roku uvedeného na obale.

Pred inštaláciou si prečítajte informácie o používaní systému Mirena ®.

Príprava na zavedenie

1. Vykonajte gynekologické vyšetrenie na stanovenie veľkosti a polohy maternice a na vylúčenie akýchkoľvek príznakov akútnych infekcií pohlavných orgánov, tehotenstva alebo iných gynekologických kontraindikácií pre inštaláciu Mireny ®.

2. Mali by ste vizualizovať cervix pomocou zrkadiel a úplne liečiť cervix a vagínu vhodným antiseptickým roztokom.

3. Ak je to potrebné, použite pomoc asistenta.

4. Je potrebné uchopiť predný okraj krčka maternice pomocou klieští. Narovajte trakt pomocou klieští, aby narovnal cervikálny kanál. Kliešte by mali byť v tejto polohe počas celej periódy podávania prípravku Mirena, aby sa zabezpečila opatrná trakcia hrdla pred vloženým nástrojom.

5. Opatrne propagáciu maternicovej dutiny sondy na dno maternice, je nutné určiť smer kanála krčka maternice a dutiny maternice hĺbke (vzdialenosť od vonkajšieho ústia do spodnej časti maternice), odstrániť oddiely do dutiny maternice, adhéziou a submukóznych maternice. V prípade, že cervikálny kanál je príliš úzky, odporúča rozšírenie kanála a je možné použiť anestetiká / paracervikálnej blokádu.

1. Otvorte sterilný obal. Potom by sa všetky manipulácie mali vykonávať pomocou sterilných prístrojov a sterilných rukavíc.

2. Posuňte posuvný ovládač dopredu v smere šípky do najzdialenejšej polohy, aby ste mohli IUD vtiahnuť do vodiča.

Posúvač posúvajte smerom nadol; môže to viesť k predčasnému uvoľneniu lieku Mirren ®. Ak k tomu dôjde, systém sa nedá opätovne vložiť do vodiča.

3. Držte jazdec v najvyššej polohe a nastavte horný okraj indexového krúžku podľa meranej vzdialenosti sondy od vonkajšieho hrdla k dolnej časti maternice.

4. Pokračujte držať jazdca v najkrajnejšom polohe, je nutné starostlivo podporovať vodič cez krčka maternice do maternice, kým sa prstenec doteraz ukázal bol približne 1,5-2 cm od krčka maternice.

Vodič nestláčajte silou. V prípade potreby by sa mal rozšíriť krčný kanál.

5. Pridržte vodič nehybne a zatlačte posúvač na značku, čím otvoríte horizontálne ramená zariadenia Mirena ®. Mali by ste počkať 5-10 sekúnd, kým sa horizontálne vešiaky úplne nezavadzujú.

6. Opatrne zatlačte vodič dovnútra, kým sa krúžok indexu nedotkne cervixu. Prípravok Mirena® by mal teraz byť v základnej polohe.

7. Pridržte vodič v rovnakej polohe, uvoľnite prípravok Mirena ® pohybom posuvného ovládača čo najviac. Pridržte posúvač v rovnakej polohe, opatrne ho vytiahnite. Rezané vlákna vyrežte tak, aby ich dĺžka bola 2-3 cm od vonkajšieho hrdla maternice.

Ak má lekár pochybnosti, či je systém správne nainštalovaný, mali by ste skontrolovať polohu prístroja Mirena ® napríklad pomocou ultrazvuku alebo v prípade potreby odstrániť systém a zaviesť nový sterilný systém. Systém by ste mali odstrániť, ak nie je úplne v maternicovej dutine. Vzdialený systém by sa nemal opätovne používať.

Odstránenie / výmena lieku Mirena ®

Pred odstránením / výmenou lieku MIRENA ® si prečítajte pokyny MIRENA ® na použitie.

Prípravok Mirena ® sa odstráni opatrným ťahom pomocou závitov uchytených kliešťami.

Lekár môže nainštalovať nový systém Mirena ® bezprostredne po odstránení starého.

predávkovať

Liekové interakcie

Možno, že zvýšený metabolizmus progestagény zatiaľ čo použitie látok, ktoré sú induktormi enzýmov, najmä cytochrómového P450 podieľajú na metabolizme liekov, ako sú antikonvulzíva (napr, fenobarbital, fenytoín, karbamazepín), a pre liečenie infekcií (napríklad rifampicín, rifabutín, nevirapín, efavirenz). Vplyv týchto prípravkov na účinnosť Mirena ® prípravok je neznámy, ale predpokladá sa, že to nie je dôležité, pretože Mirena ® má predovšetkým lokálny účinok.

Ak používate MIRENA ® v kombinácii s estrogénmi, je potrebné brať do úvahy informácie uvedené v návode na použitie príslušného estrogénu.

Vedľajší účinok

U väčšiny žien po inštalácii lieku Mirena ® dôjde k zmene charakteru cyklického krvácania. Počas prvých 90 dní lieku Mirena ® predĺžiť dobu krvácania bod 22% žien, a nepravidelné krvácanie boli hlásené u 67% žien, je výskyt týchto javov je skrátiť na 3% a 19% na konci prvého roka používania. Súčasne sa amenorea vyvíja v 0% a zriedkavé krvácanie - u 11% pacientov počas prvých 90 dní užívania. Do konca prvého roka aplikácie sa frekvencia týchto javov zvyšuje na 16% a 57%.

Pri použití lieku Mirena v kombinácii s predĺženou estrogénovou náhradnou terapiou u väčšiny žien v prvom roku cyklického krvácania postupne prestáva.

Nižšie je uvedený výskyt nežiaducich účinkov pozorovaných ® formulácii aplikácie Mirena. Určenie výskyt nežiaducich účinkov často (≥1 / 10), často (na ≥1 / 100 ® od označenia "antikoncepcia" a "idiopatických" menorágia zahŕňajúcich 5091 žien.

Hezhelatelnye reakcie zaznamenané počas klinických štúdií lieku Mirena ® pre indikáciu "prevencia hyperplázie endometria počas substitučnej terapie estrogény" (zahŕňajúci 514 žien) boli pozorované s rovnakou frekvenciou, s výnimkou, ako je naznačené poznámky pod čiarou (*, **),

Z imunitného systému: neznáma frekvencia - precitlivenosť na liek alebo zložky lieku vrátane vyrážky, žihľavky a angioedému.

Zo strany psychiky: často - depresívna nálada, depresia.

Z nervového systému: veľmi často - bolesť hlavy; často - migréna.

Z tráviaceho systému: veľmi často - bolesť brucha / bolesť panvy; často - nevoľnosť.

Z kožných a podkožných tkanív: často - akné, hirsutizmus; zriedkavo - alopécia, svrbenie, ekzém.

Z muskuloskeletálneho systému: často - bolesť chrbta **.

Na strane reprodukčného systému a mliečnej žľazy: často - pre zmenu objemu straty krvi, vrátane zvýšenie a zníženie intenzity krvácania, špinenie, oligomenorhey, amenoreu, vulvovaginálna *, výtok z pohlavných orgánov *; často - panvové infekcie, cysty na vaječníkoch, dysmenorea, bolesť prsníka ** prsia hromadenie, vypudenie IUD (plnú alebo čiastočnú); zriedkavo - perforácia maternice (vrátane penetrácie).

Z kardiovaskulárneho systému: neznáma frekvencia - zvýšený krvný tlak.

* "Často" podľa indikácie "Profylaxia hyperplázie endometria počas estrogénovej substitučnej liečby".

** "Veľmi často" podľa indikácie "Profylaxia hyperplázie endometria počas estrogénovej substitučnej liečby".

Na opis špecifických reakcií, ich synonymá a súvisiace stavy sa vo väčšine prípadov používa terminológia zodpovedajúca MedDRA.

Ak je žena so zavedeným liekom Mirena ® tehotná, zvyšuje sa relatívne riziko mimomaternicového tehotenstva.

Partner môže cítiť vlákna počas pohlavného styku.

Riziko rakoviny prsníka pri používaní Mireny ® podľa indikácie "Profylaxia hyperplázie endometria počas estrogénovej substitučnej liečby" nie je známe. Boli hlásené prípady rakoviny prsníka (frekvencia neznáma).

Ošetrovateľky neboli zahrnuté do klinických štúdií Mireny ®. Súčasne vo veľkých postgraduálnych štúdiách o bezpečnosti lieku Mirena ® existuje zvýšené riziko perforácie maternice počas dojčenia.

Hlásené tieto nežiaduce účinky v dôsledku inštalácie alebo odstránenia postupu Mireny ®: bolesť v priebehu konania, krvácanie v priebehu konania, vazovagálny účinky spojené s inštaláciou, sprevádzané závraty alebo mdloby. Postup môže vyvolať epileptický záchvat u pacientov trpiacich epilepsiou.

Po inštalácii IUD boli hlásené prípady sepsy (vrátane streptokokovej sepsy skupiny A).

svedectvo

- prevencia hyperplázie endometria počas estrogénovej substitučnej liečby.

Kontraindikácie pre použitie

- tehotenstvo alebo podozrenie z takéhoto ochorenia;

- zápalové ochorenia panvových orgánov (vrátane rekurentných);

- infekcie spodných častí urogenitálneho traktu;

- septický potrat počas posledných 3 mesiacov;

- choroby sprevádzané zvýšenou náchylnosťou na infekcie;

- dysplázia krčka maternice;

- zhubné nádory maternice alebo krčka maternice;

- nádory závislé na progestagéne, vrátane rakovina prsníka;

- patologické krvácanie z maternice z nejasnej etiológie;

- vrodené a získané anomálie maternice, vrátane fibromiómy vedúce k deformácii maternicovej dutiny;

- akútne ochorenie pečene, pečeňové nádory;

- vek nad 65 rokov (v tejto skupine pacientov neboli vykonané žiadne štúdie);

- Precitlivenosť na zložky lieku.

S opatrnosťou a len po konzultácii s odborníkom by mal drogu aplikovať s nasledujúcimi podmienkami. Mali by sme diskutovať o vhodnosti odstránenia systému za prítomnosti alebo prvého výskytu niektorého z nasledujúcich stavov:

- migréna, ohnisková migréna s asymetrickou stratou zraku alebo inými príznakmi indikujúcimi prechodnú ischémiu mozgu;

- nezvyčajne silné bolesti hlavy,

- ťažká arteriálna hypertenzia;

- ťažké poruchy obehu, vrátane mŕtvica a infarkt myokardu;

- vrodené ochorenie srdca alebo ochorenie srdcovej chlopne (kvôli riziku septickej endokarditídy);

Aplikácia v tehotenstve a laktácii

Používanie Mireny ® je počas gravidity kontraindikované alebo je podozrenie na ňu.

Tehotenstvo u žien, ktoré užívajú liek Mirena ®, je fenomén veľmi zriedkavý. Ak však došlo k strate IUD z dutiny maternice, žena už nie je chránená pred tehotenstvom a pred konzultáciou s lekárom by mala použiť iné metódy antikoncepcie.

Počas používania lieku Mirena ® niektoré ženy nemajú menštruačné krvácanie. Absencia menštruácie nie je nevyhnutne znakom tehotenstva. Ak žena nemá menštruáciu, a zároveň existujú ďalšie príznaky tehotenstva (nevoľnosť, únava, napätie v prsiach), mali by ste navštíviť lekára k vyhodnoteniu a test na tehotenstvo.

Ak dôjde k otehotneniu u žien v priebehu užívania lieku Mirena ®, je odporúčané, aby sa odstránili vnútromaternicového telieska, pretože akýkoľvek intrauterinná antikoncepčné vľavo in situ, zvyšuje riziko potratu a predčasného pôrodu. Odstránenie funkcie Mirena ® alebo vyšetrenie maternice môže viesť k samovoľnému potratu. Ak nie je možné ľahko odstrániť intrauterinnú antikoncepciu, je potrebné diskutovať o vhodnosti lekárskej interupcie. Ak žena chce udržať tehotenstva a vnútromaternicové teliesko nemožno odstrániť, by mal byť pacient informovaný o možnom riziku septického potratu v trimestri II tehotenstva, po pôrode septikov ochorenie, ktoré môže byť komplikované sepsa, septického šoku, a fatálne, rovnako ako o možných dôsledkoch predčasného pôrodu pre dieťa. V takýchto prípadoch sa má starostlivo monitorovať priebeh tehotenstva. Je potrebné vylúčiť mimomaternicové tehotenstvo.

Mala by vysvetliť, že by mal informovať lekára o akékoľvek príznaky pripomínajúce komplikácií v tehotenstve, najmä výskyt bolesti, spastická prírode v oblasti brucha, krvácanie alebo krvácanie z pošvy, zvýšenie telesnej teploty.

Hormón obsiahnutý v prípravku Mirena ® sa uvoľňuje do maternicovej dutiny. To znamená, že plod je vystavený relatívne vysokej miestnej koncentrácii hormónu, aj keď hormón vstupuje do krvného obehu v malom množstve cez krv a placentárnu bariéru. Z dôvodu intrauterinnej aplikácie a lokálneho pôsobenia hormónu je potrebné brať do úvahy možnosť virilizujúceho účinku na plod. Vzhľadom na vysokú antikoncepčnú účinnosť lieku Mirena ® je klinická skúsenosť súvisiaca s výsledkami gravidity pri jej použití obmedzená. Žena by však mala byť informovaná, že v tejto dobe neexistujú žiadne dôkazy o vrodených účinkoch spôsobených použitím Mireny v prípadoch pokračujúcej tehotenstva pred jej podaním bez odstránenia nitrožilného telieska.

Dojčenie dieťaťa pri používaní Mirrenu nie je kontraindikované. Okolo 0,1% dávky levonorgestrelu môže vstúpiť do tela dieťaťa počas dojčenia. Napriek tomu je nepravdepodobné, že by predstavoval riziko pre dieťa pri dávkach uvoľnených do maternice po inštalácii Mireny ®.

Predpokladá sa, že používanie Mireny ® 6 týždňov po narodení nemá negatívny vplyv na rast a vývoj dieťaťa. Monoterapia s gestagénmi neovplyvňuje množstvo a kvalitu materského mlieka. Boli hlásené zriedkavé prípady krvácania z maternice u žien užívajúcich Mirenu počas obdobia laktácie.

Po odstránení lieku Mirena® ženy obnovujú plodnosť.

Žiadosť o porušenie funkcie pečene

Špeciálne pokyny

Pred zavedením lieku Mirena ® sa treba vyhnúť patologickým procesom v endometriu, pretože v prvých mesiacoch užívania sa často zaznamenávajú nepravidelné krvácavé / bodavé škvrny. Tiež je potrebné vylúčiť patologické procesy v endometriu v prípade krvácania po zahájení substitučnej terapie estrogénom u ženy, ktorá pokračuje v užívaní Mireny ®, predtým predpísanej pre antikoncepciu. Pri nepravidelnom krvácaní počas dlhodobej liečby sa musia prijať aj vhodné diagnostické opatrenia.

Mirena ® sa nepoužíva na postkoitálnu antikoncepciu.

Liek Mirena ® sa má používať s opatrnosťou u žien s vrodenou alebo získanou chlopňovou srdcovou chorobou, čo sa týka rizika septickej endokarditídy. Pri inštalácii alebo vyberaní IUD by týmto pacientom mali byť predpísané antibiotiká na účely prevencie.

Levonorgestrel v nízkych dávkach môže ovplyvniť glukózovú toleranciu a preto je jeho koncentrácia v plazme by mali pravidelne monitorovať u žien s diabetom žiadajú liekmi Mireny ®. Korekcia dávky hypoglykemických liekov sa spravidla nevyžaduje.

Niektoré prejavy polypózy alebo rakoviny endometria môžu byť maskované nepravidelným krvácaním. V takýchto prípadoch je potrebné ďalšie vyšetrenie na objasnenie diagnózy.

MIRENA ® sa nevzťahuje na lieky prvej voľby pre mladé ženy, ktoré nikdy neboli tehotné, ženy ani pre ženy v postmenopauzálnom období s ťažkou maternicovou atrofiou.

Dostupné dôkazy naznačujú, že užívanie Mirena ® liek nezvyšuje riziko rakoviny prsníka u žien po menopauze vo veku do 50 rokov. Vzhľadom k obmedzeným dát získaných v priebehu skúmaného lieku Mirena ®, ako je označené "prevenciu hyperplázie endometria počas estrogénovej terapie", riziko rakoviny prsníka s použitím lieku Mirena ® pre tento údaj nemôže byť potvrdená alebo vyvrátená.

Oligo- a amenorea

Oligo- a amenorea u žien vo fertilnom veku sa postupne rozvíja približne v 57% a 16% prípadov do konca prvého roku aplikácie Mireny®. Ak chýba menštruácia do 6 týždňov po začiatku posledného menštruačného cyklu, treba vylúčiť graviditu. Opakované tehotenské testy na amenoreu nie sú potrebné, pokiaľ nie sú iné príznaky tehotenstva.

Keď sa Mirena ® používa v kombinácii s trvalou estrogénovou náhradnou terapiou, väčšina žien sa v prvom roku postupne vyvíja amenoreu.

Zápalové ochorenia panvových orgánov

Rúrkový vodič pomáha ochrániť liek Miren ® pred infekciou počas inštalácie a zariadenie na podávanie lieku Mirena ® je špeciálne navrhnuté tak, aby sa minimalizovalo riziko infekcie. Zápalové ochorenia panvových orgánov u pacientov užívajúcich vnútrožilové teliesko sú často označované ako pohlavne prenosné choroby. Bolo zistené, že prítomnosť viacerých sexuálnych partnerov je rizikovým faktorom pre panvové infekcie. Zápalové ochorenia panvových orgánov môžu mať vážne dôsledky: sú schopné narušiť reprodukčnú funkciu a zvýšiť riziko mimomaternicového tehotenstva.

Podobne ako pri iných gynekologických alebo chirurgických zákrokoch sa po vložení IUD môže vyvinúť ťažká infekcia alebo sepsa (vrátane streptokokovej sepsy skupiny A), aj keď je to veľmi zriedkavé.

V recidivujúce endometritídy alebo zápalových ochorení panvových orgánov, a v ťažkých alebo akútnych infekcií, ktoré sú rezistentné na liečbu po dobu niekoľkých dní, Mirena ® prípravok musia byť odstránené. Ak žena má stálu bolesťou v podbrušku, zimnica, horúčka, bolesť spojená s pohlavnom styku (dyspareunia), predĺžené alebo silné krvácanie / vaginálne krvácanie, zmeny v povahe pošvový výtok, ihneď sa poraďte so svojím lekárom. Silná bolesť alebo horúčka, ktorá sa objaví krátko po inštalácii námorníctva, môžu indikovať závažné infekcie, ktorá musí byť okamžite ošetrená. Dokonca aj v prípadoch, kde iba jednotlivé príznaky naznačujú možnosť infekcie, je indikovaný bakteriologický výskum a monitorovanie.

Možné príznaky čiastočného alebo úplného vyhostenia akéhokoľvek IUD - krvácanie a bolesť. Kontrakcie maternice počas menštruácie vedú niekedy k vytesneniu vnútromaternicového orgánu alebo dokonca k vylúčeniu z maternice, čo vedie k ukončeniu antikoncepčného účinku. Čiastočné vyhostenie môže znížiť účinnosť lieku Mirren®. Keďže Mirena ® znižuje menštruačné krvácanie, môže to znamenať vylúčenie IUD. Žena sa odporúča skontrolovať vlákna prstami, napríklad počas sprchovania. Ak žena zistí príznaky premiestnenia alebo prelapsu vnútromaternicového orgánu alebo nezažila zákroky, nemali by sa vyhnúť pohlavnému styku alebo iným metódam antikoncepcie a čo najskôr by sa mal konzultovať s lekárom.

Ak je poloha nesprávna, IUD by sa mal odstrániť. Súčasne môže byť nainštalovaný nový systém.

Je potrebné vysvetliť žene, ako skontrolovať vlákna Mireny ®.

Perforácia a penetrácia

Perforácia alebo prienik tela alebo krčka maternice sa vyskytuje zriedkavo, hlavne počas inštalácie, a môže znížiť účinnosť lieku Mirena ®. V takýchto prípadoch by mal byť systém odstránený. Ak dôjde k oneskoreniu diagnózy perforácie a migrácie vnútromaternicového systému, môžu sa vyskytnúť komplikácie, ako sú adhézie, peritonitída, intestinálna obštrukcia, perforácia čriev, abscesy alebo erózia priľahlých vnútorných orgánov. Riziko perforácie maternice je zvýšené u žien s dojčením. Je možné zvýšiť riziko perforácie počas vloženia IUD po pôrode a u žien s pevným ohybom maternice.

Ženy s ektopickým tehotenstvom v anamnéze, ktoré prekonali operácie na vajíčkovodoch alebo infekcie panvových orgánov, sú vystavené vyššiemu riziku mimomaternicového tehotenstva. Možnosť mimomaternicového tehotenstva by sa mala zvážiť v prípade bolesti brucha, najmä ak sa spája s ukončením menštruácie alebo keď začne krvácať žena s amenoreou. Frekvencia mimomaternicového tehotenstva s Mirrenom je približne 0,1% za rok. Absolútne riziko mimomaternicového tehotenstva u žien používajúcich Mirenu® je nízke. Avšak ak je žena so zavedeným liekom Mirena ® tehotná, relatívna pravdepodobnosť mimomaternicového tehotenstva je vyššia.

Ak gynekologické vyšetrenie prameňa na odstránenie nitrožilného telieska nie je možné zistiť v krčnej oblasti, je potrebné vylúčiť graviditu. Vlákna sa môžu vtiahnuť do maternicovej dutiny alebo do cervikálneho kanálika a po ďalšej menštruačnej perióde sa znova prejavia. Ak je vylúčené tehotenstvo, umiestnenie týchto prameňov možno zvyčajne stanoviť starostlivým skúmaním s príslušným nástrojom. Ak nie je možné detekovať vlákna, je možné, že IUS sa vylúčil z dutiny maternice. Ak chcete zistiť správnu polohu systému, môžete vykonať ultrazvuk. Ak nie je k dispozícii alebo je neúspešná, vykoná sa röntgenové vyšetrenie na určenie polohy Mirren®.

Keďže antikoncepčný účinok lieku Mirren® je spôsobený najmä jeho lokálnym účinkom, u žien vo fertilnom veku sa zvyčajne pozorujú ovulačné cykly s ruptúrou folikulov. Niekedy sa atrézia folikulov oneskorí a ich vývoj môže pokračovať. Také zväčšené folikuly sú klinicky nemožné odlíšiť od ovariálnych cýst. Cievne cysty ako nežiaduca reakcia boli hlásené približne u 7% žien užívajúcich Mirenu®. Vo väčšine prípadov sa tieto vačky nespôsobujú žiadne príznaky, aj keď niekedy sú sprevádzané bolesti v podbrušku alebo bolesti pri pohlavnom styku. Zvyčajne ovariálne cysty zmiznú samy o sebe počas dvoch až troch mesiacov pozorovania. Ak sa tak nestane, odporúča sa pokračovať v sledovaní pomocou ultrazvuku, ako aj pri poskytovaní lekárskych a diagnostických opatrení. V zriedkavých prípadoch je potrebné využiť chirurgickú intervenciu.

Príslušenstvo obsiahnuté v zariadení Mirren®

Základňa v tvare T prípravku Mirena® obsahuje síran bárnatý, ktorý sa stáva viditeľným počas röntgenového vyšetrenia.

Treba mať na pamäti, že prípravok Mirena ® neposkytuje ochranu pred infekciou HIV a inými pohlavne prenosnými chorobami.

Vplyv na schopnosť riadiť vozidlá a riadiť mechanizmy